woensdag, oktober 18, 2006

FOR HEAVEN'S SAKE



Het is dinsdagavond, en in plaats van hardlopen gaan we in mijn geboortestad Haarlem een heerlijk avondje uit. Martin en Gerda hebben ons geattendeerd op een balletvoorstelling van de Galili dansers in de nieuwe Toneelschuur . Hun uitnodiging om eerst bij hen te komen eten maakt het avondje uit compleet!

We hebben eigenlijk nog geen ervaring met modern ballet (wat ik achteraf meer dansen wil noemen en gymnastisch turnen) dus we laten ons helemaal verrassen door het Galili gezelschap. Het zijn mooie dansers. Gelukkig niet zo broodmager als de klassieke balletdanseressen. Ze zien er gespierd en heel atletisch uit. Zo dansen ze ook. Heel dynamisch en dan weer heel verstillend. Het is een indrukwekkende voorstelling. De muziek is ook heel bijzonder. Arabische klanken maar ook Trommel muziek.


Het ontbreken van vrede staat centraal. De voorstelling gaat over twee standpunten die lijnrecht tegenover elkaar staan en allebei extreem gedrag vertonen. Bijv. De Palestijnen en de Israeliers. De twee kunnen niet met elkaar leven maar hebben tegelijkertijd geen andere mogelijkheid dan elkaar te omarmen.

De choreograaf Itzik Galli zegt hierover het volgende:
This evening in order to remember the places we come from and the world that surrounds them. Where there are people who seem to take pleasure in violence like it is some kind of poetry. Where denial is a contagious disease. But also where people have to live with wounds and losses that will never heal. What I have created is not meant as an insult or an accusation. It is an expression of the pain I feel. I let out my thoughts. Wake up my emotions, and yours too, to scream enough!.

Een duideljk verhaal wat precies zo voelde. Bijvoorbeeld toen twee dansers ritmisch met hun eigen handen hun lichamen kastijden. Je zag het rood worden van de huid. Het hield maar niet op. Schouders, borsten, buik en benen steeds roder. Ze bleven maar slaan. Wij hadden in de zaal ook het gevoel, wilden het uitschreeuwen, STOP. Hou op. Het is genoeg...
Het was een hele bijzondere voorstelling. Martin bedankt voor de tip,en voor de gezellige avond!!




Geen opmerkingen: