vrijdag, oktober 20, 2006

Dagboek van een Gek


Foto: Ben van Duin



Vanavond de eerste uitvoering van ons theaterabonnement bezocht in het Het Trefpunt te Warmond. Peter Faber gaf daar een uitvoering van het toneelstuk Dagboek van een gek.
De tekst uit het programmaboekje is als volgt:

Axel Loopbaan, werkzaam als systeembeheerder op een groot departement, heeft geen zin om naar zijn werk te gaan. Hij wordt als door de bliksem getroffen wanneer hij Sophie de dochter van de directeur ziet. Hij heeft geen idee hoe hij haar moet benaderen, tot hij bij toeval haar hondje hoort smoezen met een ander hondje. Woedend ontdekt hij dat zijn goddelijke liefde niets in hem ziet en op het punt staat met een carri?rejager te trouwen. Plotseling wordt hem alles duidelijk. Hoe heeft hij, Axel Loopbaan, zo gek kunnen zijn om te denken dat hij een onbemiddeld ambtenaartje is. Hij is niemand minder dan de vermiste Spaanse troonopvolger, Koning Ferdinand de VIII ste!! Zijn kruistocht tegen de achterlijke wereld begint…

Nu kennen wij Peter Faber alleen van film en tv, dus wat moesten we verwachten? Is een monoloog niet saai?
Hij kwam de zaal binnen (samen met een paar te laat komers) onder zijn arm een klapstoeltje en zat meteen in zijn rol. Betrok ons als publiek bij de voorstelling en dat is het hele stuk zo gebleven. Ik vond het heel boeiend. Goed gespeeld ook. Nadat hij na afloop het boeketje bloemen in ontvangst genomen had vroeg hij ons te blijven zitten totdat hij zich omgekleed had om nog een beetje na te praten. Het publiek kreeg de kans om vragen te stellen en het was heel leuk om zo interactief over het stuk en de acteur van gedachten te wisselen. Geen verkeerde keus.

Geen opmerkingen: