zaterdag, januari 20, 2007

Bibliotheca Thysiana


Vandaag de Bibliotheca Thysiana bezocht. De bibliotheek was een wens van Johannes Thysius (1622-1655). De bouw en het onderhoud zijn uit zijn nalatenschap gefinancierd. Er staan ca. 2500 boeken keurig gerangschikt op grootte en bandkleur.
Het is een heel plezierig interieur. De beneden verdieping was ooit de beheerderswoning en nu geschikt gemaakt om voor bijv. vergaderingen te verhuren. De bedstee is er nog en ook de twee schouwen zijn orgineel. Er staan ook boeken waaronder een kast waarin de vakken zo verdeeld zijn dat de verschillende delen van de Blau atlas daar in kunnen liggen. De eigenlijke bibliotheek is op de eerste verdieping waar de grote ramen aan beide zijden van dit hoekpand zorgen voor heel veel licht. In het midden een grote leestafel, waaraan men staand de boeken las. We hebben ook een aantal bijzondere exemplaren in kunnen kijken.


Foto: Bibliotheca Thysiana

Op de foto zie je rechtsonder nog een stuk van de boekenmolen. Vier planken waarop je boeken kunt leggen en door een radermechanisme verborgen in de zijplanken, kan je de plank met het gewenste boek naar je toe draaien. Een bezoek aan deze bijzondere bibliotheek met hele bijzondere boeken is zeker aan te bevelen.

Geen opmerkingen: